onsdag 5 juni 2013

Fläskpiroger

Idag blev det lite bakning efter min arbetsträning. Vart sugen på att göra piroger sen jag och mannen gjorde det i vintras och nu blev det äntligen av!

Jag fick ut 17 piroger på både deg och innanmäte så hur mycket ni får ut av receptet beror på hur stora/små ni gör pirogerna. Mina degbollar vägde runt 75-78g styck innan jag kavla ut dem. Jag rekommenderar att ni gör innanmätet under tiden degen jäser och att ni även sätter ugnen på 225 grader.

Recept:

Pirogdeg

50g jäst
100g smör
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 ägg
7 dl vetemjöl
4 dl rågsikt

Smula ned jästen i en bunke. Smält smöret i kastrull och häll sedan i mjölken och låt det bli fingertempererat innan ni häller på degvätskan på jästen och rör om. Häll i resten av ingredienserna och knåda ihop det till en elastisk deg. Låt jäsa i ca 1 timme.

Fläskinnanmäte

2 portioner kokt ris
500 g fläskfärs
6 skivor bacon, strimlade
1 gul lök, hackad
1 liten purjolök, hackad
1 morot,  riven
Ev kryddning, jag använde chilikrydda och svartpeppar

Börja med att koka riset. Stek sedan upp bacon och färsen så det får färg och blir genomstekt. Krydda färsen och smaka av. Lägg sedan i grönsakerna i färsen och låt det få värmas och stekas lite med köttet. När det är stekt häller du över färsblandningen i en bunke och häller på riset och blandar runt.

Och nu till själva pirogandet! Jag rekommenderar att ni använder er av en digital våg för att få bollarna så jämna som möjligt och då kan ni även räkna ut hur mycket bollarna ska väga!

Ta degen och rulla till en boll. Kavla sedan ut bollen och försök hålla den så rund som möjligt, degen ska vara runt 3 mm tjock när den är utkavlad. Lägg sedan en slev innanmäte på mitten av cirkel, men se upp så det inte är för mycket. Vik sedan ihop kanterna så den ser ut som en halvcirkel. Om man vill så kan man lägga en ostskiva på eller pensla med ägg. När plåten är fylld så hyssar du in den i mitten av ugnen i ca 20 minuter!

Ät och njut!

Dessa går alldeles utmärkt att frysa in med. När du vill värma upp dem så sätt ugnen på 150 grader och låt ligga i ugnen i ca 10-20 minuter eller kör på högsta effekt i micron i ca 2 minuter!


Efter gräddning!


Innan gräddning!

Innanmätet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar